Klimakrisen: et utvalg romaner

Hvis det er én eneste god ting som kommer ut av klimakrisen, så er det at det i det minste blir skrevet mange gode romaner om ekstremvær, flyktningkriser, tap av artsmangfold og global oppvarming.

Dette er kanskje fattig trøst hvis polene smelter og vi flyter til sjøs på hvert vårt isflak, men innen den tid er det jo fint at klimakrisens ulike og mulige utfall blir virkeliggjort for oss gjennom spennende historier.

Jeg har skrevet en artikkel for Bookis der jeg har samlet et utvalg klima-romaner jeg virkelig likte. Dessverre kunne jeg ikke ta med romanen jeg likte kanskje aller best i artikkelen, da den ikke fantes i Bookis’ kartotek), men den er med under. Det finnes også mange andre knallgode romaner om klimakisen som jeg dessverre ikke har fått lest, men om du vet om noen som virkelig burde vært på lista, tips meg gjerne på mail eller på Instagram.

Migrations av Charlotte McConaghy

Min favoritt på listen er romanen Migrations, av australske Charlotte McConaghy. Denne velskrevne og smarte romanen foregår noen år frem i tid, når kommersiell fiske stort sett er bannlyst på grunn av tap av artsmangfold og overfiske. Forskeren og fugleelskeren Franny Stone reiser til Grønland for å følge og observere rødnebbternas muligens siste migrasjon til Antarktika. Romanen byr på mange realistiske skildringer av det beinharde livet om bord på fiskebåten, i tillegg til at jeg synes den på poetisk vis klarer å si noe om hvordan vi må komme oss gjennom denne krisa sammen, selv med ulike politiske og kommersielle interesser. Romanen er foreløpig ikke oversatt til norsk, og går også under navnet The Last Migration (for å gjøre det enkelt), men den er altså lett tilgjengelig i både engelsk og svensk språkdrakt.

Resten av anbefalingene kan du lese på Bookis.