jarle2 god og rund.jpg

Hei!
Velkommen til min bokblogg. Her skriver jeg om litteratur og bøkene jeg leser.

5 julegavetips til alle familiens utskudd

5 julegavetips til alle familiens utskudd

Lei av å kjøpe dyr parfymert såpe til tante? Ønsker bestefar seg kun elektrisk nesehårtrimmer til jul? Gikk du glipp av Black Friday? Cyber Monday? Suicide Tuesday? Fortvil ikke: Her er gavetipsene til selv de vanskeligste familiemedlemmene.

post offive.PNG

Til: Familiens misantrop
Fra: Charles Bukowski
Roman: Post Office

"my beerdrunk soul is sadder than all the dead christmas trees of the world."
— Charles Bukowski

Dersom du har en surmulende grinebiter i familien, som trenger litt ekstra brennstoff til det dårlige humøret nå rundt juletider, er stort sett alt av Charles Bukowski trygt. Et fint sted å starte er Post Office (på norsk: Postkontoret), romanen som for første gang ga Bukowski litt penger, etter at han i tretti år hadde forsørget seg gjennom diverse ufaglærte og dårlig betalte jobber. Arbeidsgiveren han hadde det mest trofaste forholdet til i denne tida, selv om det òg var litt av og på, var det amerikanske postvesenet, hvor Bukowski jobbet i rundt 15 år. Men dømt etter romanen Post Office, var han faen ikke glad i jobben. Hans litterære alter ego Henry Chinaskis lidenskaper er sprit, horer og veddeløp, ikke postsortering. Den velsmakende blandingen av kynisme og humor gjør Bukowskis bøker til velskreven misantropi, en slags høystatus sosialporno, som kan ligge under mang et juletre.

9969571.jpg

Til: Familiens 1337 gamer
Fra: Ernest Cline
Roman: Ready Player One
Hvis du ikke skjønte hvem denne boka var til, er den ikke til deg. Men hvis du har noen i familien som mystisk nok drar til Hamar hver påske, og som liker vinteren best for da er det ikke så mye refleksjon i dataskjermen, så anbefaler jeg Ready Player One (på norsk: Ready Player One… jepp, samme tittel). Romanen er en uhemmet nostalgifest til ære for åttitallets nerde- og spillkultur. Referanser til Pac-Man, Monthy Python og Dungeons & Dragons kommer på løpende bånn, samtidig som et spinnvilt epos satt til en fremtidig altomfattende VR-verden holder oss lesere i spenn. Har du sett filmatiseringa av Ready Player One som gikk på kino i vår, så har du en anelse av hva du har i vente, men jeg likte romanen mye bedre, som er rikere på detaljer og bruker mer tid på å bygge opp et spennende plott. Dette er ikke tung litteratur. Onkel kommer ikke til å lukke Ready Player One og tenke at her fikk han beriket sin forståelse av dikotomien mellom godt og ondt. Vi snakker gigantiske mecha-Godzillaer i kamp mot japanske superhelter. Selv om det ikke er sofistikert eller spissfindig, så er det jævlig moro, og skal vi ikke kose oss litt i jula, da?

Skjermbilde.PNG

Til: Den melankolske bestemora
Bok: Our Souls at Night
Roman: Kent Haruf

“Siden vi begge er alene. Vi har vært det altfor lenge. I mange år. Jeg er ensom. Og det tror jeg kanskje du er også. Jeg lurer på om du vil komme og ligge med meg om natten. Og snakke.”

Denne replikken er fra åpningen av Our Souls at Night (på norsk: Våre sjeler om natten), en poetisk og lavmælt roman om enken Addie, som en dag spør sin nabo om han vil komme over og sove hos henne om natten. Derfra utvikler det seg et vennskap og en romanse, som blir lyspunker sent i begge deres liv — men ikke uten vanskeligheter. Romanen utspiller seg i den fiktive småbyen Holt i Colorado, hvor vaktsomme naboer og ufine familiemedlemmer gjør vennskapet vanskelig. I tillegg bærer de rester av de gamle livene og de tidligere ektefellene med seg. Men det er en fin historie, rolig og lettlest, til tider nesten banalt enkel, men likevel langt fra naiv. Hvis forfylla postmenn eller dystopiske VR-verdener blir litt i voldsomste laget, er Our Souls at Night en trygg bok å gripe til.

lgammsga3lfinmcsqge9uprno1_500.jpg

Til: Kompisen du glemte gave til
Fra: Cormac McCarthy

Bok: The Road
I romanen The Road (på norsk: Veien) drar far og sønn på tur langs landeveien i et post-apokalyptisk helvete av et samfunn, der matmangel, vold og kannibalisme får oss lesere til å grøsse. Forestill deg The Walking Dead uten zombier, men enda jævligere mennesker. Boka er godt skrevet. Den er tøff. Den er kritikerrost. Den inneholder noen ganske morbide scener, men portretterer også et far-sønn forhold som vil gjøre deg varm om hjerterota. Hvis kameraten din ikke liker bøker, kan han alltids se filmen og late som han har lest den. Dette er boka du trygt kan hamstre et par eksemplarer av og gi til alle du har glemt gave til. Jeg mener, hvem har ikke lyst til å sprite opp julekosen med litt post-apokalyptisk kannibalisme? Hvis du er en av dem som alltid blir tatt på senga av en kamerat du trodde ikke skulle gi deg gave, er det ikke dumt å ha en ekstra kopi av The Road liggende på lur.

sjakknovelle.PNG

Til: Familiens nyfrelste sjakkentusiast
Fra: Stefan Zweig
Bok: Sjakknovelle
Noen av oss har nok sett for mye på Magnus Carlsen i høst og kan trenge å komme oss vekk fra språket der løper c4xa5. Men hva gir du mennesker som hører ordene deilig stilling og tenker på et brettspill? Du gir dem den tidløse romanen Sjakknovelle, av Stefan Zweig. Handlingen utspiller seg under annen verdenskrig, på en dampferge mellom New York og Buenos Aires, der verdens fremste sjakkspiller blir utfordret av en mystisk og halvgal doktor, som nylig har sittet månedsvis i fangenskap i en av Gestapos fengselsceller. Her hadde han ikke annet selskap enn en sjakkbok, og nok tid til å lære seg alle stormestrenes trekk. Sjakknovelle er litt kort, men har likevel blitt en tidløs klassiker, og passer også godt til historieinteresserte onkler og besteforeldre som husker krigen. Ble du interessert i Sjakknovelle, kan du lese et helt blogginnlegg om boka her.

2018: Årets beste og verste bøker

2018: Årets beste og verste bøker

Filmanbefaling for en poetisk aften

Filmanbefaling for en poetisk aften