jarle2 god og rund.jpg

Hei!
Velkommen til min bokblogg. Her skriver jeg om litteratur og bøkene jeg leser.

9 tips for å lese mer

9 tips for å lese mer

I fjor forsøkte jeg å lese 52 bøker, og klarte det … ikke. Men det lærte meg en del om gode og dårlige lesevaner, og her er mine beste tips for å lese mer:

1. Gi opp bøker

Jepp, det første tipset er å gi opp bøker. De dårlige bøkene. De som stirrer på deg fra nattbordet og surner samvittigheten din hver gang du overser dem — rydd dem vekk. Det er ikke å gi opp, det er å prioritere. Det har ingenting å si om resten av verden mener 1984 er en glimrende roman, hvis du synes den er drit kjedelig. Når vi lider oss gjennom bøker vi ikke liker, gjør vi lesing til noe negativt, og da leser vi mindre.

Hvis en tv-serie skuffer etter 5 episoder, ser du vel ikke 30 episoder til, bare fordi du ikke liker å gi opp? (Foto av  Ajeet Mestry .)

Hvis en tv-serie skuffer etter 5 episoder, ser du vel ikke 30 episoder til, bare fordi du ikke liker å gi opp? (Foto av Ajeet Mestry.)

2. Gjør lesing koselig

Hvis vi skal se en film, er vi ofte flinke til å gjøre en kveld ut av det. Popkorn bli poppet, øl blir jekket, og sjokolade blir satt frem. Hvorfor ikke legge samme dedikasjon på en lesekveld? Sett av tid. Slå av telefonen. Få åpna den vinflaska. Legg deg godt til rette i sofaen og gjør en kveld ut av det. Ikke vær redd for å bruke en hel kveld på lesning. Kule gutter leser fredag kveld.

3. Les om morgenen

Det er deilig å avslutte kvelden med et par kapitler, men hvorfor ikke starte dagen med en lesestund også? Hvis du har en spennende bok liggende på nattbordet, kommer du til å glede deg til å våkne. Du får en stressfri og herlig start på dagen, og når du kommer for sent på jobb, har du en mye mer sympatisk unnskyldning enn å skylde på trikken.

Når vi finner en bok vi elsker, leser vi som en hund. Vi leser under frokosten. Leser på bussen. Leser i lunsjen. På puben. Under familiemiddagen. På treningssenteret. I dusjen. På date. På dansegulvet. Kanskje ikke på dansegulvet, men poenget er at vi leser mer om vi har gode bøker. (Foto av  2Photo Pots )

Når vi finner en bok vi elsker, leser vi som en hund. Vi leser under frokosten. Leser på bussen. Leser i lunsjen. På puben. Under familiemiddagen. På treningssenteret. I dusjen. På date. På dansegulvet. Kanskje ikke på dansegulvet, men poenget er at vi leser mer om vi har gode bøker. (Foto av 2Photo Pots)

4. Sjekk ut boka først

Så du valgte den romanen på grunn av coveret, sa du? Eller leser den bare fordi tante ga deg boka til jul? Også er du overrasket av at den ikke faller i smak? Selv om du ikke har gjort noenting for å sjekke om innholdet er for deg? Før du gyver løs på et leseprosjekt på hundrevis av sider, foreslår jeg følgende:

  • Les de første setningene. Dette er delen av boka forfatteren har brukt mest tid på.

  • Slå opp et tilfeldig sted og les en paragraf, så får du en ærlig følelse av skrivestilen og tonen.

  • Drit i baksiden, den er ofte skrevet av sleipe markedsførere.

  • Vær en sau og se hvordan boka scorer på Goodreads.com.

  • Sjekk om din favorittblogger har anbefalt boka ;-)

Alt dette rekker du på 5 minutter, og det sikrer deg at du ikke sløser vekk tid på bøker du misliker.

Spider-Man bruker tid på å lese, i motsetning til Superman. Men før Spider-Man velger en bok, investerer han 5 minutter på å sjekke om boka passer ham. (Foto av  Raj Eiamworakul .)

Spider-Man bruker tid på å lese, i motsetning til Superman. Men før Spider-Man velger en bok, investerer han 5 minutter på å sjekke om boka passer ham. (Foto av Raj Eiamworakul.)

5. Ha alltid en bok med deg

Abraham Lincoln skal ifølge biografene alltid ha hatt en bok med seg som barn. Selv da han pløyde åkeren, var det med en bok i lomma, slik at han i enden av hver rad med korn kunne stoppe og lese litt. Følger vi hans eksempel, får vi lest mer. Eventuelt pløyd mindre.

6. La ørene gjøre jobben

Det er upraktisk å kjøre bil med nesa i en roman, og det er lett å snuble i skisporet når du blar om til neste side. Men det går helt fint å kjøre bil eller gå på ski mens man lytter til lydbøker. Det samme gjelder shopping, hagearbeid, støvsuging, pendling og matlaging. Vi mister noen detaljer når vi deler fokuset vårt, men alle som har lyttet til en lydbok på vei til jobb, vet at vi får med oss ganske mye også.

Er det Knausgård syklisten har på øret, mon tro? (Foto av  Neal Fagan .)

Er det Knausgård syklisten har på øret, mon tro? (Foto av Neal Fagan.)

7. Sett deg et lesemål

Hvis du er en fyr som blir motivert av konkrete mål, kan du bestemme deg for et visst antall bøker i året, eller si at fra nå skal du lese en halvtime hver dag. Det er ikke så farlig om du ikke klarer målet ditt. Jeg klarte ikke mitt lesemål i fjor, men bare det at jeg hadde et mål, fikk meg til å lese mye mer. Magisk.

8. Dyrk lesehobbyen

På samme måte som fotball blir mer spennende om du vet litt om laget som spiller, blir lesing mer spennende om du kan litt om bøkene du leser. Kanskje boka hadde en helt syk tilblivelseshistorie, eller har hatt en morsom påvirkning på verden. Det gjør ikke nødvendigvis fortellingene bedre, men det kan gjøre lesingen mer spennende. Les derfor bøker om bøker. Diskuter litteratur med venner. Sjekk anmeldelser. Dra på foredrag på biblioteket. Lytt til gamle bokprogrammer. Sorter bokhylla på nytt. Kjøp en praktutgave av din favorittbok. Dyrk hobbyen din.

9. Blogg om bøkene

Det å starte Kastanjetreet i fjor, har fått meg til å lese flere titler, til å reflektere mer rundt bøkene jeg leser, og til å lese mer fokusert. I starten må jeg innrømme at det var en smule, eh, skummelt å legge ut meningene mine på en blogg. Men det ble lettere og morsommere for hvert innlegg, og det å få gode tilbakemeldinger og se bloggen vokse, er dritmotiverende. Å starte en blogg er kanskje ikke for alle, men du kan også rangere bøker på Goodreads, legge ut bilder på Instagram, og på andre måter dele lesegleden din. Det er motiverende både for deg og andre lesemunker.

Se hvor glad denne lille munken blir av å lese! Det kan du også bli. Kort oppsummert: Les gode bøker og kos deg med lesingen. (Foto av  和 平 .)

Se hvor glad denne lille munken blir av å lese! Det kan du også bli. Kort oppsummert: Les gode bøker og kos deg med lesingen. (Foto av 和 平.)

Intervju med Zeshan Shakar, forfatteren av Tante Ulrikkes vei

Intervju med Zeshan Shakar, forfatteren av Tante Ulrikkes vei

2018: Årets beste og verste bøker

2018: Årets beste og verste bøker